Archief

Plus value heffing bij verkoop van (tweede) huis in Frankrijk

Het kopen van een vakantiehuisje in Frankrijk is door de Franse fiscale ”plus value” heffing erg onaantrekkelijk geworden. De plus value wordt geheven bij de verkoop van dergelijke tweede huizen.

Plus value
De plus value heffing is een complexe heffing van 35% op de winst bij de verkoop van een tweede huis. Nederlanders kunnen hieraan niet ontsnappen, vooral nu de afschrijvingsperiode verlengd is naar 30 jaar. Zo meldt het FD.

Keuze
Indien men een vakantiehuisje in Frankrijk wil verkopen, bestaan er twee keuzes. Men kan een forfaitair percentage van 15% bij de aankoopprijs laten optellen, of de kosten van verbouwingen in mindering brengen. Hiervoor geldt echter wel een voorwaarde. De facturen met de Franse btw en de bankafschriften moeten overlegd kunnen worden. Volgens het FD werd deze belasting vroeger in 15 jaar lineair afgeschreven, nu is deze termijn echter dertig jaar. Dit is nadelig voor veel Nederlanders aangezien zij niet meer beschikken over de facturen en bankafschriften van 15 jaar geleden. Het beschikken over deze facturen en afschriften kan hun veel geld schelen.

Proces tegen Frankrijk
Plus value is het verschil tussen de aankoop en verkoopprijs. Het bestaat uit 19% inkomstenbelasting en 15,5% sociale premies. Voor deze laatste heffing wordt ondertussen door de Europese Commissie een proces voorbereid tegen Frankrijk. Men is van mening dat deze heffing in strijd is met het Europese recht. Nederlanders betalen namelijk al premie in eigen land maar moeten door deze sociale heffing ook nog eens premie betalen in Frankrijk, zonder dat zij recht hebben op een uitkering.