Archief

Heeft u personeel? Is de Werkkostenregeling (WKR) wel of niet doorgevoerd?
Met ingang van 2011 kan gebruik gemaakt worden van de Werkkostenregeling (WKR). Omdat dit een ingrijpende maatregel is, heeft de overheid goedgekeurd dat de werkgevers gedurende 3 jaar (2011, 2012 en 2013) jaarlijks mogen kiezen: de WKR toepassen of gebruik maken van de oude regels voor werknemersvergoedingen. Circa 10% van alle werkgevers  in Nederland hebben er voor gekozen gebruik te maken van de WKR. Er zijn situaties dat het inderdaad gunstig is om voor de WKR te kiezen. Voor de meeste werkgevers gaat dit echter niet op. Bij aanvang van het kalenderjaar dient de werkgever een keuze te maken. Voor het jaar 2013 kunnen werkgevers dus voor de laatste keer kiezen: wel of geen gebruik maken van de WKR.
Vanaf 2014 zijn alle werkgevers verplicht om van de regeling gebruik te maken.

De WKR zeer in het kort
De werkgever mag 1,4% (2013: 1,5%)  van de totale fiscale loonsom gebruiken voor vergoedingen aan het personeel, dit is de vrije ruimte. Zodra deze vrije ruimte wordt overschreden dient 80% eindheffing (aanvullende loonbelasting) betaald te worden door de werkgever. Het is dus belangrijk om binnen deze vrije ruimte  te blijven.
Sommige vergoedingen (bijv. de kilometervergoeding woon/werk) zijn vrijgesteld, en komen niet  ten laste van de vrije ruimte. De fiscus stelt verder geen regels aan de vergoedingen. Dit in tegenstelling tot de oude regels.
Indien u de WKR wilt toepassen is het van belang dat u zich uitgebreider laat informeren dan deze korte weergave.

Is bij u bekend of uw onderneming gebruik maakt van de WKR?
Onze ervaring is dat de WKR niet echt leeft bij de gemiddelde werkgever. Daardoor kan een werkgever een fiscaal voordeel mislopen. Indien het antwoord op deze vraag u niet bekend is, dan adviseren wij u om te informeren bij degene die uw loonadministratie verzorgt.

Stel dat u als werkgever gebruik maakt van de WKR
Dan kan het interessant zijn om te kijken hoeveel “vrije ruimte” er nog is voor het jaar 2012. Kan / wil u als werkgever in december nog iets extra’s aan werknemers uitbetalen en kan dat “belastingvrij”? Het advies is om te informeren naar het antwoord op deze vraag, bij degene die uw loonadministratie verzorgt.

2013 wel of niet over op WKR?.
Zowel bij een werkgever met een hoge fiscale loonsom als bij een werkgever met een lage fiscale loonsom kan het interessant zijn om te kiezen voor de WKR. Meestal zal de reden waarom in 2012 niet gekozen is voor de WKR ook nu nog een rol spelen. Maar een nieuwe inventarisatie is zeker aan te raden.

Voorbeelden

  • Een onderneming heeft in 2012 een jubileumfeest gevierd voor het personeel. De kosten voor personeelsfeestjes in 2013  zijn veel lager.  Dan luidde voor 2012 het advies om de  WKR  niet toe te passen, maar kan het voor het jaar 2013 wel aan te raden zijn.
  • Een onderneming wil de parkeerbonnen van de privé auto van een werknemer vergoeden: bij de oude regels is dit niet toegestaan. Bij de WKR is dit wel toegestaan.