Archief

Eindejaarstips voor werkgevers – deel 6/6

Het einde van 2013 – en daarmee het begin van 2014 – nadert. Een nieuw jaar betekent ook nieuwe en gewijzigde fiscale en financiële regelingen. Deze kunnen in mindere en meerdere mate voor u als werkgever van toepassing zijn. Onze financieel adviseurs hebben een overzicht gemaakt van de meest ingrijpende wijzigingen. Sommige regelingen wijzigen al per 1 januari 2014, anderen pas in 2015, maar zijn daardoor niet minder belangrijk! Van enkele regelingen is de ingangsdatum nog niet definitief, dit hangt af van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer. Wilt u meer informatie over regelingen die wijzigen, neem dan contact met ons op.

Hieronder het laatste deel van onze eindejaarstips voor werkgevers, tips 19 t/m 21.

19 Flexibele dienstverbanden met ingang van 1 juli 2014
Er komen maatregelen die flexwerkers beter beschermen. Volgen tijdelijke arbeidscontracten elkaar binnen 6 maanden (nu 3 maanden) op, dan ontstaat na een periode van 2 jaar (nu 3 jaar) of bij een 4e contract een vast dienstverband (ketenbepaling). Aanpassingen tijdelijke contracten:

  • alleen proeftijd bij contract langer dan 6 maanden
  • alleen concurrentiebeding bij vaste contracten of bijzondere omstandigheden

Bij CAO kan hier van worden afgeweken.

* De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief.

20 WW-duur wordt teruggebracht naar 24 maanden
De duur van een WW-uitkering wordt met ingang van 1 januari 2016 teruggebracht naar maximaal 2 jaar. Nu duurt een WW-uitkering maximaal 38 maanden. In een cao is het mogelijk om met werknemers afspraken vast te leggen over aanvullingen op de WW.

* De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief.

21 Wijziging ontslagrecht
Met ingang van 1 juli 2015 verandert de ontslagprocedure. Er is een vaste ontslagroute in de volgende situaties:

  • UWV: bedrijfseconomische redenen / langdurig ziek
  • Kantonrechter: in de persoon gelegen redenen of verstoorde arbeidsrelatie
  • Sectorcommissie: de mogelijkheid om het ontslag te laten toetsen door een ontslagcommissie
  • Als de werknemer schriftelijk instemt met het ontslag, hoeft geen van deze procedures gevolgd te worden. De werknemer krijgt hierbij 2 weken bedenktijd. In die tijd kan de werknemer advies vragen en zijn instemming herroepen.

Als een werknemer wordt ontslagen die minimaal 2 jaar in dienst is, dan heeft de werknemer recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook voor werknemers met tijdelijke arbeidscontracten die 2 jaar geduurd hebben. Transitievergoeding (ontslagvergoeding) is afhankelijk van lengte dienstverband, minimaal 2 jaar in dienst. Bijv. iemand heeft 3 tijdelijke contracten in een periode van 2 jaar en contract wordt niet verlengd: deze werknemer heeft recht op een transitievergoeding.

* De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.